news

Bine, rău și foarte rău în raportarea ESG

Global ESG Monitor publică Raportul și Clasamentul pentru 2022

Frankfurt, Germania – Într-un nou raport prezentat astăzi, Global ESG Monitor (GEM) dezvăluie aspecte legate de raportările de Mediu, Societate și Guvernanță (ESG) publicate de 350 de corporații din întreaga lume. GEM este lider mondial în analiza transparenței raportărilor ESG și publică anual acest document, ce analizează raportările ESG în Europa, America de Nord, Asia și Australia.

2022 a fost un an în care importanța problematicilor ESG a crescut exponențial”, afirmă Michael Diegelmann, cofondator GEM. „Crizele sociale și de mediu țin zilnic prima pagină a presei, iar corporațiile trebuie să comunice, clar și transparent, ce și cum anume fac în legătură cu aceste crize. Există progrese notabile, însă concluzia e că numeroase companii multinaționale sunt deficitare în raportarea ESG, fapt ce nu trece neobservat de către investitori și opinia publică, deopotrivă”.

Global ESG Monitor 2022 analizează 625 de rapoarte ESG publicate de 350 de companii incluse în indicii a 10 burse majore de valori de pe cele mai relevante patru piețe continentale – Europa, SUA, Asia și Australia[1]. Monitorizări detaliate pe regiuni vor fi publicate în următoarele săptămâni.

Puține sunt corporațiile care se apropie de scorul maxim de 100, așa cum e acesta definit de GEM Assay™, modelul analitic deținut și folosit de Monitorul GEM. Cel mai ridicat scor la nivel global în raportarea non-financiară este de 90, iar cel mai scăzut, de 7. Modelul GEM Assay™ analizează raportările ESG ale companiilor pe baza a 184 de criterii existente în aceste raportări. Rapoartele corporative ESG sunt necesare în multe situații, inclusiv ca reper în criteriile ESG folosite de investitori în luarea deciziilor financiare.

Comparând transparența raportărilor ESG pe cele patru zone continentale, punctajul mediu corporativ este de 66 din 100 în Europa, 56 din 100 în Asia și 53 din 100 – atât în Statele Unite cât și în Australia.

Nu e o surpriză că Monitorul GEM a găsit diferențe atât de mari în transparența raportărilor ESG. Încă nu există un standard recunoscut și practicat la nivel internațional în raportarea ESG, iar acest fapt reprezintă în sine o provocare suplimentară pentru companii”, declară Ariane Hofstetter, cofondatoare și coordonatoarea departamentului de cercetare și monitorizare a GEM. „Cu toate că sunt folosite pe scară largă instrumente importante de analiză, precum așa-numita evaluare a materialității (materiality assessment), există încă multe abordări superficiale, inadvertențe, o lipsă de veridicitate și de credibilitate în rezultatele rapoartelor ESG ale companiilor”. Cercetarea GEM relevă, de pildă, foarte clar faptul că marile companii europene dau tonul la nivel global în ceea ce privește transparența ESG – nouă din cele mai bine plasate 12 companii sunt din Europa, iar trei din Asia. Compania cu cel mai mare scor – implicit cu cea mai transparentă comunicare ESG – este gigantul energetic Italian Enel SpA.


[1] Global ESG Monitor acoperă cei mai relevanți indici de bursă din Europa (EuroSTOXX), SUA (S&P 50), Asia (S&P 50) și Australia (ASX 50). 

Despre Global ESG Monitor

Global ESG Monitor (GEM) este o inițiativă unică menită să analizeze transparența în raportarea non-financiară a celor mai mari companii din lume. GEM monitorizează, analizează și structurează informațiile despre această transparență folosind GEM ASSAYTM, un instrument propriu de cercetare actualizat anual în funcție de dinamica și de evoluțiile piețelor.

La baza modelului de operaționalizare a transparenței folosit de GEM ASSAYTM se află normele de bune practici din Global Reporting Initiative (GRI), ISO Standard 26000, World Economic Forum (WEF) and Accountability.

Global ESG Monitor își are sediul la Wiesbaden (Frankfurt), în Germania, cu birouri partenere în Washington DC, Melbourne, Kuala Lumpur, Hong Kong, Varșovia și București.

Raportul poate fi descărcat de aici.