Free Communication susține Epilepsy Challenge

Free Communication susţine pro bono Epilepsy Challenge, cel mai mare cros dedicat pacienților cu epilepsie din ţara noastră. Evenimentul se va desfăşura în 10 oraşe din România: Timişoara (26 mai), Alba Iulia, Bacău, Baia-Mare, Braşov, Craiova, Sibiu, Târgu-Mureș (toate în aceeași dată: 2 iunie), Bucureşti (9 iunie) și Cluj Napoca (16 iunie).

La eveniment sunt invitaţi să participe profesioniştii din domeniul sănătăţii – medici, farmacişti, asistenţi medicali, dar se poate alătura oricine este deschis să alerge 5 km în semn de solidaritate cu cei care se confruntă cu această afecţiune.

Scopul acestei acţiuni este să strângă fonduri pentru proiectul Telemedicină în Epilepsie, necesare înfiinţării de noi Centre de Epilepsie și Monitorizare EEG în diferite zone geografice din România, conectate atât între ele, cât și cu centre universitare din țară și din străinătate.

Există încă diferenţe majore între modurile în care se abordează problema epilepsiei în arii geografice din ţară, atât din cauza echipamentelor medicale, cât şi a gradului de pregătire a personalului medical. Telemedicina în epilepsie oferă şansa oricărui pacient la un diagnostic timpuriu şi corect al formei de epilepsie, la monitorizarea evoluţiei în timp, acasă sau cât mai aproape de casa pacientului, care nu va mai fi nevoit să facă drumuri lungi şi costisitoare spre centrele universitare. Practic, un pacient dintr-un oraş îndepărtat, într-o zonă slab deservită medical, are şansa de a fi consultat de un specialist cu mare experienţă din ţară sau din străinătate”, a declarat Dr. Bogdan Florea, Coordonatorul Telepilepsy – Telemedicina în Epilepsie în România.

Epilepsia este afecţiunea sistemului nervos central care permite apariţia unor crize tranzitorii ce tulbură activitatea cerebrală, însă, între crize, pacienţii sunt şi se comportă de cele mai multe ori normal. Oficial sunt înregistrate 130.000 persoane cu epilepsie, dar numărul real în România se apropie de 400.000.

Persoanele cu epilepsie evită să discute despre suferinţa lor, nu se prezintă la medic sau minimizează consecinţele bolii, deseori de frica stigmatului social, de teama pierderii locului de muncă sau a dreptului de a conduce un autovehicul.

Pentru mai multe informaţii:

https://www.epilepsychallenge.ro/

https://www.facebook.com/epilepsychallengeromania/